Action!

Jag tycker att det är galet kul och inspirerande att planera. Som tonåring planerade jag aktiviteter med en kompis i timtal utan att sedan genomföra dem, för att det var planerandet och drömmandet som var spännande. Och tanken på att det kunde genomföras – och hur bra det då skulle bli. Planeringspassionen har följt med in i mitt företagande och har många gånger varit en stor fördel. Planering ger struktur, gör att saker händer i rätt ordning, bidrar till att allt jag vill få med i ett projekt får utrymme att komma med, att utlovade tjänster utförs inom utlovad tidplan.

God planering sägs emellanåt vara A och O för lyckade resultat och det är säkerligen sant, men jag kan tendera att fastna i planeringsstadiet eftersom det är kul att planera och för att en planering sällan kan bli fulländad eftersom omvärlden förändras varje sekund. Det gör att jag emellanåt kan stå och stampa. Jag vet min potential men uppnår inte de resultat jag vill och kan uppnå – för att jag inte agerar. Jag fastnar i ”hur”, vill hitta bästa sättet att agera innan jag går ut och agerar. Och att fastna i ”hur” kan vara destruktivt eftersom inget händer på resultatfronten (även om jag har kul när jag försöker komma på hur). En negativ tankespiral riskerar att infinna sig, ala ”Jag trodde att jag kunde, men det händer ingenting…”  Från många olika håll har jag senaste två-tre veckorna hört ordet ”action”, ”gå i aktion”, få saker att hända. Inte som en konkret uppmaning till just mig, utan i allmänhet.

Min vän, Jenny Boljang, citerade dock Robin Sharma för mig här om dagen, precis när jag själv tänkt detsamma:

”Det är lättare att ändra ditt sätt att tänka genom att ändra ditt sätt att handla, istället för att ändra ditt sätt att handla genom att först ändra ditt sätt att tänka.”

Samma dag bestämde jag mig för att agera istället för att tänka. Jag har precis kommit tillbaka till företagandet på heltid efter en längre föräldraledighet på deltid och är supertaggad på att få saker att hända. Nu är rätt tid att låta handlingar styra tänket. För nog blir resultatet bättre om jag går ut och provar mina teorier, förfinar, förnyar, förändrar och försöker igen. ”Trial and error” som jag läste som ett mantra när jag pluggade Organisationsteori på högskolan.

Här i bloggen kommer du nu framöver att få följa mig på min företagarresa där jag går i aktion, agerar, får saker (mirakler?) att hända. Eller som vi säger i kulturbranschen när det är dags att påbörja en inspelning: ”Action!”

Välkommen! Och du, se till att göra det där du tänker på nu.

Jessica Jäger

6 reaktion på “Action!

    • Hej Martina! Fint att kunna ge dig något du behövde i stunden. Hoppas du kan ta vara på det också. Lycka till!

  1. Intressant tanke med handling före tanke. Handlingar har fördel på det sättet att de skapar nya känslor. Risken med handlingen kan vara att det bygger på något som inte är sant. Låt mig ta ett exempel: Min känsla är rädsla vilket leder till att jag inte vågar göra saker. Handlingen på känslan blir att jag inte gör saker på grund av att jag inte vågar. Om jag istället för upp i tanken vad min känsla står för och kan omsätta det i ord kan det bygga en mer tillåtande bild för mig som kan ändra min känsla och leda till att jag vågar göra det jag först inte vågade. Jag ändrar mitt tänk som leder till en annan handling. På samma sätt är det med de handlingar vi gör, de bygger på en tanke. Så vad kan vara bra jo att ha en bra balans mellan vad vi känner, vad vi tänker och vad vi gör. Hur ser du på det?/ Johan

    • Jag menar givetvis inte att jag ska göra något överilat och totalt ogenomtänkt. Jag har egentligen väldigt mycket struktur och många genomtänkta strategier i huvudet, men det gäller att agera på dem också och inte fastna i att tänka ut dem. En teori behöver testas för att kunna förfinas. Men som exempel har jag i flera år velat spela in en skiva med eget material – för att jag är en skaparsjäl, för att kunder efterfrågar det, för att det vore superroligt, för att det vore en bra marknadsföringskanal o.s.v. Men jag har inte gjort det för att jag inte vet hur man skriver bra melodier. Text kan jag, men melodi? Så i mitt fall sätter tankarna käppar i hjulet för det jag i hjärtat vill. Så nu bestämde jag mig för att agera och sluta tänka så mycket på ”hur”. Nu kan jag istället leta efter folk som kan det här med melodier, komma igång i skrivprocessen själv och se fram emot en skiva som ännu bara existerar i tanken.

      Vi menar givetvis båda två att balans är det bästa och beroende på vem man är som person behöver man balansera åt olika håll. Någon behöver stanna upp och tänka innan denne springer ut för ett stup och någon annan behöver springa för att över huvud taget komma fram till stupet och dess vackra utsikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *