Kärleken i sorgen

”Visst är det konstigt att man kan tycka om att spela på begravning?” sa pianisten Carina Nilsson till mig idag när vi lämnade Botkyrka kyrka bakom oss och gick ut i solen. Jag har tänkt den tanken själv, många gånger. För jag tycker om att sjunga på begravningar. Det är betydelsefullt för mig. Min mamma, som är florist, har också alltid tyckt om att göra arrangemangen till begravningar. Jag minns att jag som barn tyckte att det var lite konstigt. Hur kan man tycka om att jobba med sorg, ledsna människor, svartklätt…?

Jag får rätt ofta frågan om hur jag orkar sjunga på begravningar, och kommentarer om att det är beundransvärt att jag klarar av att sjunga. Mitt svar på hur jag orkar är att jag fokuserar på varför jag är där. Jag är där för att, med musik, trösta människor när livet är som tyngst. Trösta och locka fram ljusa minnen som ändå får dem att dra lite igenkännande på munnen. När jag fokuserar på det blir jag mitt medmänskliga jag i hjärtat blandat med mitt professionella jag i sången. Då får framförandet både vokal kvalitet och äkthet. Jag orkar för att jag ger och har en funktion.

Givetvis blir jag fortfarande berörd. Idag sjöng jag på begravningen av en kvinna bara året äldre än jag, inte ens 30 alltså, och vars vigsel jag sjöng på för tre år sedan. Och på första raden satt hennes man och tre barn och jag sjöng om hur det är att vara mamma (i Hanna Hedlunds sång ”Mamman”). Givetvis blir jag berörd och låter några tårar tränga fram. Men samtidigt har jag aldrig mött så stark kärlek som jag har gjort på begravningar – idag och andra dagar. Efter en begravning för några veckor sedan skrev jag till några vänner:

”Som så många gånger förr berörs jag av den starka kärlek som finns på vår jord, och fascineras av att den strålar starkast i stunder av sorg. Inte under stora dagar som på bröllop eller på dop utan i saknaden och trösten när det är som svårast. Då blir vi sedda och då ser vi.”

Den kärleken lyfter mig mer än vad sorgen tär. Därför orkar jag. Därför tycker jag (faktiskt) om att sjunga på begravningar.

 

2 reaktion på “Kärleken i sorgen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *