Jag anger tonen för helheten

I våras var jag på speedmentoring. Spännande fenomen! Vi företagare tog plats runt olika runda bord där det satt en specialist som presenterade sig och sitt expertområde. Vi fick sedan berätta om en utmaning vi hade i våra respektive företag, kopplat till hans eller hennes specialområde. Vid ett bord var det en kvinna som sa ”Jag har svårt att kombinera mina olika yrkesområden och roller på ett trovärdigt sätt”. Jag kände igen mig. Å ena sidan har jag fått lära mig att ingen förstår vad jag egentligen gör och när de ska anlita mig om jag gör ”allt och ingenting”, å andra sidan blir jag själv tokinspirerad när jag går på en nätverksträff där någon ställer sig upp och rabblar ett helt gäng coola grejer hen behärskar och kan vara behjälplig med; egentligen inte för att jag fascineras av all kunskap personen förmodligen besitter utan för att jag attraheras av tanken på att kunna kombinera alla de där roliga sakerna och dessutom kunna kalla det mitt jobb.

Jag har länge, länge valt att fokusera på vad jag gör, vem jag hjälper och vad min kund får ut av min tjänst snarare än vad mitt yrke kallas, men jag har gjort det för varje verksamhetsinriktning var för sig. Genom sång ger jag tröst, förmedlar minnen, skapar rätt stämning och förstärker känslor med min personliga röst. Genom mitt arbete för Better Globe vägleder jag mina kunder i hur de kan bli koldioxidneutrala och få störst avkastning på sina pengar samtidigt som de bidrar till ett bättre klimat. Som ambassadör för kvinnors företagande hjälper jag kvinnor att hitta kärnan i den verksamhet de vill starta – jag lockar fram drivkraften så att den blir tydlig och saker börjar hända.

Men aldrig har jag försökt sätt ord på vad jag gör i samtliga dessa verksamheter. Jag skrev här om dagen att jag utgår ifrån samma erfarenheter och värderingar oavsett vad jag gör, och så är det. Men vilka är de? och hur låter det när jag kombinerar dem? och samtidigt gör det på ett sätt som beskriver vad jag gör oavsett verksamhetsinriktning? Karin Sandin utmanade mig att göra just det. Här kommer resultatet:

”Jag bidrar med den pusselbit som anger tonen för helheten och förstärker kärnan i det du vill åstadkomma. Det gör jag genom att möta dig som människa och dina förväntningar precis där du är, lyssna in och ta dig vidare. Du går ifrån vårt möte och känner tydligt var din drivkraft och passion finns och besitter kraften att realisera dina idéer utifrån vad hjärtat vill. Vi vet tillsammans att när du agerar utifrån passionen tar du besluten som hittar in i det större sammanhanget, som ger dig avkastning och gör världen bättre.”

Vad gör du?

4 reaktion på “Jag anger tonen för helheten

    • Tack, Dorotea! Ja, uttrycket ”tonen för helheten” kom till mig nästan omedelbart när jag började fundera. Det är en mångbottnad rad. Dels så klart för att jag sjunger toner. Dels för att mitt sångbidrag i ett sammanhang som t.ex. begravningar faktiskt sätter känslostämningen för hela ceremonin (helheten): ljus, mörk, lättsam etc. Dels utgör träden på Better Globes plantager en liten konkret planta som bidrar till så mycket för jordens helhet: koldioxidneutralisering, motverkad ökenutbredning osv. När jag träffar kvinnor som vill starta företag satsar jag på att nå deras innersta strävan och vision – kärnan – för att de ska ta bra beslut för hela verksamheten.

  1. Verkligen en nyttig övning som jag behöver ta mig en rejäl funderare på. Har man det klart för sig blir det säkert även lättare att veta vem som är den ideala kunden.

    • Ja, väldigt nyttig. För dem som faktiskt har ett traditionellt yrke kanske det inte är någon utmaning men för alla de många egenföretagare som ”står på flera ben” är det säkerligen otroligt nyttigt – och spännande! Hur har det gått för dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *